Dieta na zimę

Zimą dieta powinna być bogata w warzywa i owoce
Przodkowie nasi mieli zdecydowanie mniej przyjazne warunki życiowe, co przekładało się na znacznie większe zapotrzebowanie energetyczne - nawet dwukrotnie! Stąd właśnie szczególnie zimą, nasze wzmożone zamiłowanie do jedzenia. We współczesnym świecie jednak, wbrew utartym opiniom, kaloryczność polskiej diety ze względu na zimową porę nie powinna się zbytnio różnić od letniej.
/ 01.12.2011 11:06
Zimą dieta powinna być bogata w warzywa i owoce

Zwiększenie kaloryczności powinno się wahać od 0-300 kcal/ dzień (w zależności od dobowego zapotrzebowania na energię danej osoby), ponieważ większość czasu przebywamy w ogrzewanych pomieszczeniach, co minimalizuje ilość energii potrzebnej do ogrzewania organizmu. 

Zasady zimowej diety

Jednakże szczególnie zimą należy zadbać o przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia: jedząc regularnie co 3h czyli 5- 6 posiłków dziennie (3 posiłki główne, 2-3 przekąski), powoli przeżuwając pokarm, pijąc min 2 l płynów dziennie15-30 minut przed posiłkiem oraz 2h po posiłku, spożywając pokarmy jak najmniej przetworzone zawierające naturalne witaminy i enzymy wspomagające układ trawienny i odporność organizmu, zachowując odpowiednie proporcje składników pokarmowych w diecie (udział energii z: węglowodanów 55-65% , z białka 12-14%, z tłuszczów 25-30% ), dostarczając 25-40 g błonnika, ograniczając spożycie soli do max 5 g/ dobę, tłuszczów nasyconych (masło, obłuszczone mięsa smażone na tłuszczu), a także słodyczy do 1-2 porcji/ tydzień, stroniąc od kawy, alkoholu, narkotyków, palenia tytoniu itp. Dieta powinna być jak najbardziej kolorowa i urozmaicona.

Polecamy: Jak zmniejszyć kaloryczność tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw?

Składniki zimowych posiłków

Szczególnie warto podkreślić znaczenie spożywania regularnych ciepłych posiłków, co zapobiegnie nadmiernemu wychładzaniu się organizmu. Pomocne są również ciepłe napoje (polecamy herbatę z imbirem - ma właściwości rozgrzewające lub/i z miodem).
Praktycznie w naszej diecie powinny przeważać warzywa (o intensywnej barwie np. zielonej, żółtej, czerwonej: jarmuż, szpinak, brokuły, papryka, pomidory, rzeżucha, brukselka, bakłażan, buraki, chilli) i owoce (kiwi, ananas, wiśnie, czarny bez, porzeczki, jagody, maliny, truskawki, poziomki, jeżyny, żurawiny, jarzębina, cytrusy- grejpfrut, cytryna, limonka), potrawy z pełnoziarnistych mąk, kasze, ryż, ziemniaki, rośliny strączkowe, produkty mleczne 2% z naturalnymi kulturami bakterii (maślanka, kefir, jogurt naturalny), ryby (słonowodne i słodkowodne), chude części mięs (pierś indycza, kurczaka, cielęcina, schab). Oprócz tego warto zadbać o regularne spożycie produktów działających bakteriobójczo i wspomagających naszą odporność takich jak: cebula, czosnek, chrzan, imbir oraz napary z ziół (pokrzywa, rumianek, melisa, szałwia, dzika róża, mięta).

Zobacz także: Odżywianie - fakty i mity

Ponadto zbawienne dla naszych ciał; szczególnie dla odporności, błon śluzowych i skóry jest tran w dawce od 5-10 g/dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA