Które produkty mają niski indeks glikemiczny?

Z produktów o niskim wskaźnikiem indeksu glikemicznego, glukoza uwalnia się wolno, dzięki czemu długo nie czujemy głodu.
/ 13.10.2010 15:00

Do produktów o niskim indeksie glikemicznym zaliczmy m.in.:

  • Bakłażan - 20
  • Brzoskwinie, nektarynki - 35
  • Cebula - 15
  • Cukinia - 15
  • Czarna porzeczka - 15
  • Czekolada gorzka - 25
  • Czereśnie – 20
  • Czerwona porzeczka – 25
  • Czosnek – 30
  • Dżem niskosłodzony – 30
  • Fasola - 35
  • Fasolka szparagowa - 15
  • Groszek zielony - 35
  • Gruszka - 30
  • Grzyby - 15 

Zobacz także: Grzyby w kuchniach świata

  • Jabłka świeże, duszone, suszone - 35
  • Jagody – 25
  • Jogurt odtłuszczony - 35
  • Kiełki - 15
  • Kiszona kapusta - 15
  • Makaron chiński – 30
  • Mleko sojowe - 30
  • Morele świeże – 30
  • Musztarda - 35
  • Ogórek - 15
  • Oliwki - 15
  • Orzechy i migdały - 15
  • Owoce cytrusowe - 30
  • Papryka - 15
  • Pestki dyni – 25
  • Pestki słonecznika – 35
  • Pieczywo chrupkie – 35
  • Pomidory – 30
  • Pomidory suszone - 35
  • Por - 15
  • Ryż dziki - 35

Zobacz także: Ryż w kuchni chińskiej

  • Seler - 15
  • Soja - 15
  • Sok cytrynowy (bez cukru) - 20
  • Suszone przyprawy - 5
  • Szparagi - 15
  • Śliwki - 35
  • Tofu – 15
  • Twaróg odtłuszczony - 30
  • Warzywa o zielonych liściach - 15
  • Wiśnie - 25

Pamiętaj, że jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym, nie będziesz sięgać po jedzenie zbyt często, bo na długo zaspokajają głód.

Dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym z naszego forum medycznego.