Co jedzą szczupłe narody świata?

Wprawdzie na całym świcie kobiety dbają o piękną sylwetkę, jednak co kraj to obyczaj! Wybierz się więc w wielką, kulinarną podróż i wypróbuj diety odchudzające. Dowiedz się, co jedzą szczupłe narody świata, zmień dietę i schudnij!
/ 03.11.2010 12:33

Dieta śródziemnomorska.

To wcale nie przypadek, że mieszkanki niektórych krajów rzadko dopadają pewne schorzenia, inne zaś chorują na nie często! Zdaniem ekspertów, sekret naszego zdrowia tkwi w diecie.

Dieta francuska

Nad Sekwaną ceni się dobrą kuchnię słynącą z tuczących smakołyków: serów pleśniowych, naleśników czy croissantów z dżemem… Mimo to Francuski mają doskonałą figurę. W czym tkwi sekret? Otóż paryskie elegantki jadają posiłki w małych porcjach, ale często. W ten sposób organizm jest w stanie spalić kalorie bez trudu.

We Francji siada się do stołu 4-5 razy dziennie, poświęcając na jedzenie co najmniej 20 minut. Dzięki temu Francuzi mają możliwość dokładnie przeżuć każdy kęs posiłku i poczuć się bardzo szybko syci. To pozwala zjeść mniej! Owoce, warzywa, ryby i chude mięso, to produkty dominujące w kuchni francuskiej.

Dieta śródziemnomorska

Menu diety śródziemnomorskiej jest bogate w naturalne produkty, które poprawiają odporność organizmu, wzmacniają serce i pozwalają trwale schudnąć. Dzięki lekkim posiłkom warzywnym i owocowym, młode Greczynki, Włoszki czy Hiszpanki utrzymują szczupłą sylwetkę.

Produkty takie jak: owoce morza, ryby morskie oraz oliwa z oliwek, ułatwiają spalanie kalorii. Wszystkie posiłki doprawiane są świeżymi ziołami i czosnkiem, co reguluje i przyśpiesza metabolizm.

Zob. także: Dieta śródziemnomorska – dlaczego jest zdrowa?

Dieta skandynawska

Tajemnica zgrabnej sylwetki mieszkanek krainy wikingów tkwi w podkręcaniu metabolizmu. W ich diecie znajduje się dużo cennych kwasów tłuszczowych omega, które natychmiast pobudzają przemianę materii. Podstawowymi produktami spożywanymi przez mieszkańców tych regionów są marynowane warzywa, ciemne pieczywo oraz przede wszystkim ryby.

W jadłospisie nie brakuje również nabiału. Skandynawowie stosują niewiele przypraw. Zwykle są to: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszone oregano, liść laurowy i majeranek.

Dieta azjatycka

Dieta z Dalekiego Wschodu działa jak kuracja oczyszczająca. Wzmacnia organizm i poprawia nastrój. Sekret diety azjatyckiej kryje się w ryżu, warzywach i przetworach sojowych. To właśnie te produkty zawierają bardzo dużą ilość substancji, które dodają energii, wzmacniają mięśnie oraz ułatwiają usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego.

Ciekawy jest fakt, że Azjatki nie tyją, mimo iż przygotowują potrawy - smażąc je. Dlatego, że trwa to zaledwie kilka minut, warzywa są chrupkie. Mają wtedy dużo błonnika, który utrudnia przyswajanie tłuszczu. Po drugie stosują w kuchni wyłącznie olej sojowy.

Całość doprawiają obficie imbirem, chili, słodką lub ostrą papryką, czosnkiem oraz świeżymi ziołami. To właśnie one sprawiają, że w organizmie nie odkłada się tłuszcz, a przemiana materii jest znacznie przyśpieszona.

Dieta hinduska

Podstawą diety Hindusów, z racji tego, że większość z nich jest jaroszami, są potrawy na bazie owoców i warzyw. To właśnie one dostarczają organizmowi dużą ilość błonnika wspomagającego oczyszczanie ciała z toksyn i ułatwiają dbanie o linię.

Bardzo ważne są przyprawy (curry, kardamon, imbir, goździk, gorczyca sarepska, cynamon, kmin rzymski, szafran), które przyśpieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu. Nie może zabraknąć soczewicy, ryżu oraz jogurtu. W hinduskim menu znajdują się także dania rybne i mięsne. Do picia podaje się często napary, np. z nasion kopru włoskiego lub kardamonu.

Dieta amerykańska

Wszyscy mamy wyrobione zdanie o diecie amerykańskiej. Wbrew pozorom nie jest ona tucząca. Odpowiednio zbilansowana sprawi, że będziemy chudnąć, a nie tyć. Wystarczy jeść mało a często. Smacznymi i urozmaiconymi posiłkami zastąpić te proponowane w fast foodach

Podstawą diety mieszkańców Ameryki Północnej jest fasola, warzywa i ostre przyprawy: chili oraz sos tabasco. Warzywa dostarczają dużej ilości błonnika, dzięki temu czujesz się syta, a witaminy z grupy B przyśpieszają przemianę materii. Nie brakuje tu również mięsa. Warto zwrócić uwagę na te chude. I zadbać o to, aby nie było doprawiane słodkimi marynatami, czy smażone na dużej ilości tłuszczu.

Dieta arabska

Egzotyczne potrawy dostarczają składników pokarmowych, które dodają wigoru i przyśpieszają spalanie tłuszczu. Memu przeciętnego mieszkańca krainy Szeherezady opiera się głównie na warzywach: pomidorach, bakłażanach i papryce. Zawierają one sporą ilość potasu i witamin z grupy B, które przyśpieszają metabolizm oraz przede wszystkim są niskokaloryczne. Można więc jeść je bez większych ograniczeń.

W kuchni arabskiej nie smaży się warzyw ani mięsa. Są one grillowane, pieczone lub duszone. Całość doprawiana dość ostrymi przyprawami (słodka i ostra papryka, cynamon, goździk, kolendra i kmin rzymski). Podstawę wielu potraw stanowią kasza kuskus oraz pieczywo pszenne – pita. Każde danie popija się pobudzającą kawą z kardamonem.

Zobacz także: Jak się pozbyć zbędnych kalorii z jadłospisu?

Dieta eskimoska

Za najzdrowszych ludzi na ziemi uznaje się mieszkańców obszarów arktycznych i subarktycznych. Białko i tłuszcze dominują w ich diecie, sprawiając, że organizm jest doskonale przystosowany do ekstremalnych warunków klimatycznych. Nie ma w niej za to warzyw i owoców, mało jest węglowodanów.

Dlaczego nie przytyjemy jedząc tak jak oni?
W tkance tłuszczowej wytwarzany jest hormon leptyna. To właśnie on zmniejsza apetyt i obniża pozom glukozy we krwi, ułatwiając w ten sposób spalanie kalorii.

Przyjemny sposób na życie

Nie są to magiczne diety, ale decydując się na którąś z powyższych, sprawisz, że będziesz wyglądać olśniewająco, a twoja figura zyska nowy kształt. To wszystko możesz osiągnąć bez katowania się głodówkami czy niesmacznymi papkami. Dieta nie ma być karą, ale przyjemnym sposobem na życie!

Redakcja poleca

REKLAMA